Explore

The world you have never seen

Snowkite – posebna sloboda na snijegu

26

Nov
2017

Snowkite – posebna sloboda na snijegu

Posted By : Maja Nadjaković/ 1186

Da li možete zamisliti da se vozite u predivnoj prirodi po netaknutom snijegu, na mjestima daleko od žičara i gužve, u svim smjerovima – uzbrdo, nizbrdo – ma gdje god poželite…? Da, takvo nešto je moguće i zove se snowkiting.

 

Snowkiting je relativno novi sport koji zadnjih godina privlači sve više zaljubljenika.

Jednostavan opis bi bio da je to sport gdje snowboarder ili skijaš voze po snježnim terenima pomoću vjetra i zmaja (engl. kite – izgleda poput malog padobrana). Snowkiting je spoj raznih sportova: skijanja ili boardanja, jedrenja, jedrenja na dasci, wakeboardinga i kiteboardinga, no on ne zamjenjuje niti jedan od navedenih sportova, on ih predivno nadopunjuje. Ukoliko razmišljate o učenju ovog sporta prvo što trebate naučiti je ovladati zmajem. Time ste dobar dio posla odradili, jer je usklađivanje daske (ili skija) i zmaja manji i lakši dio priče. Svakako je preporuka da ne pokušavate naučiti sami. U Hrvatskoj postoji pristojan broj škola s kvalitetnim instruktorima koji će vam pomoći da naučite osnove i osamostalite se, a ujedno će vas riješiti nepotrebnih muka i eventualnih ozljeda koje često proizlaze iz neznanja. U školi ćete dobiti na korištenje svu potrebnu opremu tako da jedino što trebate jest volja i strpljenje.

 

 

Na nogama možete imati što god vam odgovoara – odluka da li koristiti skije ili dasku je potpuno osobna i ovisi isključivo o osobnom stilu. Pravila za vrste skija otprilike su ista kao i za obično skijanje (iako je svaki model dobar): uzmite twintip ako ste freestyle entuzijast, race modele ako imate ledenu površinu na kojoj možete obarati brzinske rekorde ili debele backcountry modele za duboki snijeg. Naravno da je najbolji izbor ona skija s kojom i inače vozite – jednostavnost prije svega. Kod snowboarda nauke ipak ima, ali ne previše: pokušajte pronaći dasku s freeride karakteristikama ali koja je simetrična poput freestyle modela. Mekane buce su obavezne i vezovi koji vam dozvoljavaju najlakši ulazak i izlazak.

Vjetar koji je potreban za kvalitetnu zabavu ne mora biti jak. Već nekoliko čvorova je dovoljno da se vozite. Ako ste pak extreme onda ćete voziti i na oluji, ali to je vaša osobna odluka. Zmajevi koji se koriste su vrlo lagani i lako upravljivi. Svi posjeduju upravljačke mehanizme i sustave za regulaciju snage i brzine. U slučaju da vas zmaj neočekivano naglo potegne, tu su i specijalni mehanizmi za sigurnost koji neutraliziraju njegovu snagu. Novi modeli omogućuju potpunu samostalnost kako u dizanju, tako i u spuštanju zmajeva. Pakira se u vrlo mali format tako da vam stane i u ruksak. Nećete ga niti osjetiti kad se skijate ili boardate, a uvijek je tu da doda još malo začina i adrenalina u vaš dan na snijegu.

 

Mjesta na kojima možete voziti su razna: od prve livade pokrivene snijegom, do Like i Gorskog kotara, Slovenije, Italije, Švicarske, Austrije… što se tiče nama dostupnijih destinacija. Ukoliko ste za duža putovanja, cijeli svijet vam može biti igralište – jedini uvjet su snijeg i vjetar. Snowkiting donosi nove užitke i mogućnosti na koje ćete se vrlo brzo navući. Super brze jurnjave po livadama, lagana vožnja po dubokom snijegu na mjestima gdje nikad niste mislili da ćete ikad ići sa skijama ili boardom. Da ne pričamo o vožnji uzbrdo – zmaj je vaš globalni ski pass. A za spust se možete odlučiti hoćete li odletjeti dole ili projuriti kroz snijeg. Odjednom se svaki snježni prostor pretvara u savršeni poligon ili igralište gdje možete napraviti sve što želite. Okolina oko vas dobiva jednu sasvim novu dimenziju.

Ovaj predivan sport, nebrojeno puta će vas ostaviti bez riječi i daha zbog svoje snage, punine i adrenalina, natjerat će vas da preispitate svoje prioritete i upoznate sebe na jedan novi način. Jednostavno nemate izgovora da ga ne probate (naučiti).

Vidimo se na snijegu kad zapuše!

 

Autori teksta:
Maja Nadjaković
Luka Baranović